Skip to main content
Aktuality

Úvodní slovo

Milé čtenářky, milí čtenáři, sousedé,
představte si, že jste se ocitli na návštěvě u člověka, v mimořádném trochu zvláštním prostoru, kde na zdi visí obrazy dřívějšího Hloubětína, pod nimiž je například zavěšena stará šavle obecního kyjského strážníka, v místě s vitrínou hliněných figurek z Jahodnice a šuplíky fotografií, třeba huťských jeskyní, ale i Černého Mostu, u stolu pod jehož sklem leží plány neuskutečněného hostavického Zahradního města, tedy že jste v takové místní prosté katedrále vědění, poznání a vzpomínek. Kdo z nás by odolal a nechtěl nahlédnout?

 

Za dobu starostování Městské části Praha 14 jsem poznal mnoho zajímavých lidí a dozvěděl se spoustu věcí o místě, kde žiju už přes třicet let. Před mnoha lety vyšla mimořádná kniha „Praha 14 v zrcadle času“. Mám ji v knihovně pořád a občas se k ní nostalgicky vracím. Během těch návratů postupně uzrál sen – shromáždit vzpomínky, fotografie, obrázky, dokumenty a vydat knížku novou, takovou která se vrací k historii, ale odráží i současnost a hledí částečně do budoucna.

A sen se nakonec změnil ve skutečnost. Lze to sice popsat jednou prostou větou, ale výsledku předcházela tvrdá obyčejná práce, provázená vůlí všech zúčastněných dílo dotáhnout do konce.

Chci se s Vámi podělil o pocit, jak dnešní Prahu 14 vnímám. Jako různorodou, krásnou, zajímavou, trochu zvláštní, autentickou, občas tvrdohlavou, ale stále především plnou života. Vždyť právě zde kousek od sebe stojí prastarý  románský kostel a moderní nákupní centrum, vždyť právě tady můžete v zelených plících Čihadel zalevitovat schodištěm na neopakovatelnou rozhlednu Doubravku.

A víte třeba, že na Čtrnátce je největší počet rybníků v celé Praze? Ano, čtrnáctka má také spoustu trápení. Svírají nas výpadovky, nemáme kde parkovat, chybí koupaliště atd.  Ale i tak je  svébytná a vtáhne každého, kdo tu bydlí nebo jen prochází kolem.

Jako starosta jsem přiložil ruku k dílu, aby místo kolem nás rozkvétalo. Opíral jsem se o ty, kterým záleží na duši tohoto prostoru, neboť místa a jejich charakter vytvářejí především samotní lidé. Proto je kniha, plná vyprávění těch kteří nám dovolili nahlédnout do kuchyní a obýváků, nadzvednout pokličky vzpomínek a pootevřít šuplíky zaprášených fotografií.
Knihu příběhů ze čtrnáctky napsali sousedé pro sousedy. Čerpejte plnými doušky inspiraci, kam se jít podívat, projít, poznat místa kudy kráčela historie a také věci, na něž můžeme být právem hrdí, objevovat prostory, kde najdete poučení, sport, zábavu nebo cíl k rozjímání, klidu, či naopak setkávání, kde člověk pozná nové bližní, s nimiž by se jinak nepotkal.

Příjemné čtení vám přeje
Radek Vondra

 

Close Menu